Kindermaaltijden voor KDV en BSO zonder toegevoegde E-nummers

De lekkerste Bolognese saus (ook de vegetarische variant is heerlijk)

Wat heb je nodig:

1 winterpeen in kleine blokjes, of geraspt

1 ui gesnipperd

3 stengels bleekselderij in hele dunne reepjes

1 ons pancetta/ of spekblokjes (dit kun je ook weglaten indien je geen varkensvlees eet)

200 gram rundergehakt

200 gram kalfsgehakt (of vervang je dit ook door rundergehakt)

(Je kunt deze gehaktsoorten ook vervangen door een vegetarische gehakt of soja brokjes)

500 gram tomaten (deze mogen ook uit een blikje, zeker een aanrader voor de wintermaanden als de tomaten minder zoet zijn)

peper en zout

1 theelepel paprikapoeder

1 bouillonblokje

melk een scheutje

olijf/ of zonnebloemolie

Bereidingswijze:

Snij de ui, de winterpeen en bleekselderij in kleine blokjes, van zo’n halve centimeter.

Verhit een laagje olijfolie in een grote braadpan.

Zodra de olie heet is, voeg je er de fijngesneden groente aan toe samen met de pancetta (of spekblokjes). Bak alles samen ongeveer 10 minuten op laag vuur, zodat de groenten zacht worden.

Voeg het runder- en kalfsgehakt of de vegetarische optie toe en bak het geheel nog eens tien minuten op zacht vuur, totdat het vlees gaar is. Rul het gehakt door regelmatig met een houten lepel te roeren. Breng het geheel op smaak met wat peper en zout en voeg het lepeltje paprikapoeder toe.

Laat alles rustig koken op laag vuur tot het vocht is ingedampt.

Snij de tomaten in stukjes en voeg ze toe aan de pan. Verkruimel nu ook het bouillonblokje en voeg deze ook toe.

voeg 200 ml water toe.

Breng het geheel aan de kook en laat het geheel inkoken. Vergeet niet om regelmatig te roeren om aanbranden van de saus te voorkomen.

Je kunt nu de pan met de saus het beste in een oven op 150 graden (Celsius) plaatsen. De saus kan zo rustig doorsudderen en dit is erg belangrijk voor het ontwikkelen van de juiste smaak. 

Haal na 2 á 3 uur de pan uit de oven. Indien het nodig is kun je de saus nog enigzins inkoken op een medium vuur. De laatste stap kun je ook overslaan mocht je geen melk gebruiken of een allergie hebben. Roer hierna een scheut melk door de saus en laat deze nog even zachtjes koken.

Extra tips…

De Bolognese saus kun je op diverse manieren gebruiken. Maak meteen een dubbele hoeveelheid en vries de rest in. Dit scheelt tijd, stroom en veel moeite.

Of.. maak meteen na het eten van een heerlijke pasta Bolognese een lasagne en vries deze in. Op een drukke dag haal je deze uit de vriezer en zet je het zo in de oven.

Voeg bij een restje Bolognese saus een blik bruine bonen/ kikkererwten toe voor een makkelijke complete en gezonde maaltijd.

Een wrap met frisse salade en Bolognese saus.. Heerlijk, ook kun je er burrito’s van maken door mais of rijst toe te voegen en de wraps op te rollen. Wat kaas er op en in de oven schuiven voor een heerlijke maaltijd.

28 oktober 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram