Wat heb je nodig:
500 gram gestoomde of gekookte krieltjes
500 gram bloemkool of broccoli in roosjes
250 gram worteltjes of bospeentjes
250 gram champignons of kastanjechampignons
250 gram snoeptomaatjes
160 gram emmentaler
200 gram jong belegen
150 gram gruyère kaas
90 gram blauwader kaas (deze kun je ook weglaten als je niet van blauwaderkaas houdt)
1 desem brood of meergranen stokbrood
1 teen knoflook
200 milliliter groentebouillon van een tablet of vers getrokken bouillon van restjes en schillen groenten
2 eetlepels diksap appelsap
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel maizena
Bereidingswijze:
Kook de aardappeltjes in 12 min. gaar.
Halveer de champignons en bak ze even door een klein beetje olie in een pan te verhitten, bak ze kort tot het meeste vocht is verdampt en de champignon gaar is.
Snijd de bloemkool in kleine roosjes, halveer de worteltjes in de breedte. Was de tomaatjes.
Blancheer de bloemkool of broccoli en de wortel/ bospeentjes heel kort zo’n 3 a 4 min en spoel met koud water
Rasp de Emmentaler en jong belegen, de gruyère kaas en verkruimel de blauwe kaas als je die toe voegt. Snijd het brood in plakjes.
Halveer de knoflook en wrijf de fondue-pan of gietijzeren pan ermee in. Schenk de bouillon in de pan en verhit op middelhoog vuur. Voeg alle kaas en het citroensap toe en laat al roerend rustig in ca. 8 min. smelten.
Meng de maizena met het diksap appelsap, voeg al roerend toe aan de kaasfondue. Roer tot een samenhangend geheel. Dit duurt ca. 5 min. Breng op smaak met peper. Serveer de kaasfondue met de groenten, aardappeltjes en het brood.