Wat heb je nodig:
225 g bloemkool in kleine roosjes gesneden
150 ml olijfolie met citroen
2 bosuitjes, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
rasp en sap van 1 (bio)citroen
1 el rode wijn azijn
1 tl dijon mosterd
4 kippendij filets
2 tl paprikapoeder
1 bosje dille, fijngesneden
250 g verse roomkaas, op kamertemperatuur
300 g parelcouscous, gekookt volgens de aanwijzingen op de verpakking
½ bosje munt, blaadjes geplukt
40 g pecorino of Parmezaanse kaas in dunne plakjes geschaafd
Hoe ga je te werk:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de bloemkoolroosjes op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met 2 el olie en bestrooi ze met zout en peper. Rooster ze ± 20 min. tot ze bruin kleuren. Neem uit de oven en laat afkoelen.
Schenk 80 ml van de olie in een kleine steelpan en bak hierin de bosuitjes en knoflook al roerend 4-5 min. op laag vuur zonder ze te laten kleuren. Neem van het vuur en laat volledig afkoelen. Doe de bosui-knoflookolie over in een kom en klop met de citroenrasp en het -sap, de azijn en mosterd tot een vinaigrette.
Besprenkel de kippendijfilets met 3 el olie, het paprikapoeder en wat zout en peper. Verhit een grote koekenpan op matig vuur. Bak de kippendijfilets in 12-14 min. goudbruin en gaar; keer ze halverwege. Laat enigszins afkoelen en snijd in plakjes.
Roer in een kom de roomkaas, 4 el warm water en de helft van de dille door elkaar en klop tot een gladde dressing.
Schep in een kom de couscous en bloemkool door elkaar en meng met de bosui-knoflookvinaigrette.
Bestrijk de bodem van een grote schaal met de roomkaas dressing en verdeel het couscous mengsel en de plakjes kip erover.
Bestrooi vlak voor serveren met de rest van de dille, munt en pecorino/ Parmezaanse kaas en maal er zwarte peper over.
Van de kruiden die je over hebt kun je heel makkelijk een lekkere dille boter maken.
Je hebt nodig 150 gram roomboter
1 teentje knoflook (fijn gesneden of door de knoflookpers)
een flinke eetlepel kruiden (dille) die je net hebt gebruikt
mespuntje pul biber of rode peper als je van een beetje pit houdt.
peper en zeezout.
meng de op roomboter met alle kruiden, knoflook en rode peper, maak op smaak met peper en zout.
Lekker voor een warme dag, makkelijk van te voren klaar te maken.
Eet smakelijk!