Olivier Eet Gezond
Dagelijks vers gekookte maaltijden geleverd tot in de keuken (tijdelijk i.v.m. COVID tot aan
de voordeur). Er wordt gekookt met zeer weinig zout, en zonder toevoeging van e-nummers elke dag vers
en gezond. Ook spuiten wij geen gassen in onze verpakte maaltijden om deze lekker en vers te houden. We koken, bereiden de maaltijden en koelen het na bereiding zo snel mogelijk terug in de blast vriezer. Dit is om bacterievorming tegen te gaan en de houdbaarheid te verlengen.
Aardappels schillen doen we zelf, net als veel van de groenten.
We hakken en schillen en snijden wat af.
Ook letten we op met de inkoop van ingrediënten op of er geen toevoegingen in zitten zoals
e-nummers of zout.
Met vis kijken we zoveel mogelijk naar goede vangst door middel van het keurmerk MSC
Bij vlees gaan we voor Beter Leven
En bij kip, kopen wij uiteraard geen plofkip.
Wij gebruiken geen jus, of andere zoute smaakmakers om de maaltijden qua hoeveelheid op
te vullen. Jus uit pak komt in onze keuken niet voor.
Sauzen en jus maken we daarom altijd zelf van groenten. Maaltijden worden daarom puur
gegeten.
Ook vinden we het belangrijk dat kinderen alles leren eten. Daarom koken we zoveel
mogelijk wat te verkrijgen is in het seizoen. Wij zetten de kinderen alles maar dan ook echt
alles voor, hier enkele voorbeelden van champignons, olijven, diverse vis zoals witvis, zalm
en tonijn maar ook wel eens ansjovis, schaal en schelpdieren, garnalen en in een Paella ook
zeevruchten.
Op deze manier maken jonge kinderen met veel smaken kennis.
Een ding gebruiken niet in onze maaltijden en dat zijn Pinda’s i.v.m. allergieën.
Diversiteit.
Wij staan voor diversiteit en werken niet met 3-maandelijks terugkerende menu’s. Natuurlijk
hebben kinderen favorieten. Deze kunnen altijd kenbaar gemaakt en deze maaltijden zetten
wij dan meerdere keren per jaar in voor herhaling. Ook koken we weleens dingen die echt
niet worden gegeten of lekker gevonden door de kinderen. Voorbeeld hier was een groene
linzencurry. Iedereen trok zijn neus ervoor op. Dit kan altijd kenbaar gemaakt. Deze halen
we dan uit het receptenboek van Olivier en wordt dan niet meer herhaald. Soms bij enkele
locaties vallen bepaalde gerechten minder in de smaak dan bij andere locaties. Hier houden
we rekening mee en vragen na een tijdje het gerecht nog eens te herhalen, soms lukt het
dan wel en wordt er weer gezellig samen van het gerecht gegeten. Voorbeelden hiervan zijn
spruiten en gekookte prei.
Allergie, geloofsovertuigingen en dieetwensen.
Wij houden rekening met vele soorten allergieën, dieetwensen en alle geloofsovertuigingen.
Voor deze kinderen koken wij geheel apart en gescheiden van de reguliere maaltijd een
maaltijd die zoveel mogelijk lijkt op de maaltijd van het weekmenu. Dit wel soms met
aangepaste ingrediënten.
Proeven.
Wel vinden we het belangrijk dat kinderen alles proeven. We bieden maaltijden in diverse
vormen aan. Zo gaan groenten in bijvoorbeeld een stamppot maar ook in een risotto of
pasta zodat er op verschillende manieren wordt kennis gemaakt met de groenten. De smaak
van groenten is door de verschillende bereiding ook anders. Proeven moeten zij dingen ook
meerdere malen voordat kan worden gezegd, ik lust het niet.