Wat heb je allemaal nodig:
voor de crêpes
200 gram spelt bloem (of gewone tarwebloem)
2 eieren
250 ml. melk
125 ml water
60 ml water ( apart van de eerste hoeveelheid)
zout
10 gram boter, op kamertemperatuur
Voor de vulling:
80 gram boter
4 preien gehalveerd en in ringen gesneden
1 grote teen knoflook geperst
400 gram wilde spinazie
200 gram geitenkaas verkruimeld
150 gram geraspte kaas
2 tl verse tijm ( alleen de blaadjes)
koekenpan/ crêpepan (20 cm) en een ovenschaal ingevet 20 x 30 cm
Bereidingswijze:
- Zeef de speltbloem en een snuf zout boven een kom. Maak een kuiltje in het midden. Klop de eieren met de melk en 125 ml water los in een kom. Schenk het melkmengsel geleidelijk in het kuiltje en meng tot een glad beslag. Roer de gesmolten boter erdoor. Dek de kom af met plasticfolie en laat 45 min. rusten.
- Smelt ondertussen 50 g boter in een ruime hapjespan met dikke bodem. Voeg de prei toe, breng op smaak met peper en zout en smoor afgedekt ± 15 min. op zacht vuur. Schep regelmatig om. Voeg de knoflook en spinazie toe. Laat afgedekt ± 3 min. slinken en schep af en toe om. Neem de deksel van de pan en laat op laag vuur koken tot bijna al het vocht is verdampt. Schep het preimengsel in een kom en laat helemaal afkoelen.
- Roer nog 60 ml water door het crèpebeslag. Smelt wat boter in een koekenpan. Schep een ruime juslepel beslag in de pan en bak de crèpe op middelhoog vuur in ± 4 min. goudbruin en gaar. Keer als de randjes kleuren en loskomen van de pan. Laat op een bord glijden en zet apart. Bak zo nog ± 11 crèpes.
- Verwarm de oven voor op 200 C. Meng de geitenkaas en 100 g geraspte kaas door het prei mengsel. Breng op smaak met peper en zout. Leg een crèpe op je werkblad en bestrijk met 1 ruime eetlepel preimengsel. Vouw de crèpe 2x dubbel tot je een driehoek hebt. Vul zo ook de rest van de crèpes.
- Verdeel de gevulde crèpes over de ovenschaal en bestrooi ze met de rest van de geraspte kaas. Smelt de rest van de boter in een koekenpan, voeg de tijm toe en bak ± 30 sec. op middelhoog vuur. Besprenkel de crêpes met de gesmolten tijm-boter en gratineer ze in het midden van de oven in ± 15 min. goudbruin.