Kindermaaltijden voor KDV en BSO zonder toegevoegde E-nummers

Stoofvlees

Wat heb je nodig:

1 kg rib runderlap

1 el tarwebloem

30 g ongezouten roomboter

300 g middelgrote uien

2 tenen knoflook

2 laurierblaadjes

1 tl gemalen foelie

2 el tomatenpuree

2 el ketjap manis

250 ml runderbouillon van tablet/ of runderfond

Hoe ga je te werk:

Snijd de runderriblappen in stukken van 2 cm. Bestrooi met de bloem, peper en zout. Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees in delen. op middelhoog vuur rondom bruin. Dit duurt ca. 10 min

Snijd ondertussen de uien in halve ringen. Neem het vlees uit de pan en leg op een bord. Bak de uien in de achtergebleven bakvet 5 min. op middelhoog vuur. Snijd de knoflook fijn. Voeg samen met de laurierblaadjes en foelie toe en bak nog 1 min mee. Voeg de tomatenpuree en ketjap toe en bak nog 1 min. mee. Doe het vlees terug in de pan, schenk de runderbouillon erbij, breng aan de kook en laat met de deksel op de pan 3 tot 4 uur stoven. Zet de pan op de kleinste pit van het fornuis. Zorg dat de deksel er op zit. Draai het vuur laag of zet de stand laag zodat het vlees net tegen de kook aan kan garen. Dit kun je ook in de oven doen. Let wel op of je braadpan bestand is tegen de temperatuur in de oven. Ik voeg als ik even wat anders ga doen en geen tijd heb om telkens om te scheppen, 100 / 150 ml extra water toe. Bij de laatste instructies staat vermeld hoe te doen als er nog teveel vocht in zit.

Schep af en toe om.

Het vlees is klaar als het uit elkaar valt. Laat zo nodig het vocht met de deksel van de pan een beetje inkoken. Stoofvlees is veelzijdig en past bij veel gerechten.

Lekker bij een Hollandse prak. Geef het een Indische twist door ketjap en een klein lepeltje sambal toe te voegen.

Ook lekker met een heerlijk brood of hoe ik het zelf het allerlekkerst vind.

Patatje stoofvlees!

Bereid vlak voor het serveren de ovenfriet volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer met het stoofvlees. Zelf eet ik wel een frisse salade erbij. ik vind dat groenten bij een gezonde maaltijd horen.

Ik rasp wat peen, snijd een stuk spitskool erg dun, als ik rode kool heb neem ik daar een stukje van en snij deze ook in hele dunne reepjes, 1 rood uitje snipper ik fijn.

Doe er 1 el appelazijn, en 1 el mayonaise, peper en zout door en een beetje peterselie maakt het helemaal af.

Eet smakelijk!

Hoe eet jij je stoofvlees het liefst?

26 augustus 2023
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram