Wat heb je nodig:
2 middelgrote uien
750 gram iets kruimige aardappelen
3 el milde olijfolie
500 gram witlof
1 liter kraanwater
2 groentebouillonblokjes
75 gram Goudse belegen kaas 48+
100 gram ham/ kip/ champignons (hier kun je zelf kiezen waar je voorkeur naar uit gaat)
10 gram verse platte peterselie
200 ml. slagroom
Een grote soep pan en een staafmixer
Maak de uien schoon en snij deze in kleine blokjes. Schil de aardappelen en snijd in gelijke delen.
Verhit de olie in de soeppan en bak de ui 5 min. op middelhoog vuur. voeg een klein beetje zout toe, dit voorkomt dat de uien aanbranden voordat ze gaar zijn. Voeg de aardappel toe en bak ze eventjes mee.
Halveer ondertussen de witlof in de lengte, verwijder de harde kern en snijd de stronkjes in de breedte in repen van 2 cm. Voeg samen met het water toe en verkruimel de bouillonblokjes erboven. Breng de soep aan de kook en laat zachtjes ca. 20 min. koken, tot de groente heel zacht is.
Rasp ondertussen de kaas en snijd de ham/ kip/ champignons in flinterdunne reepjes. Snijd de peterselie fijn.
Voeg de slagroom toe en pureer met de staafmixer tot een gladde soep. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verdeel de witlof soep over de kommen en bestrooi met de kaas, ham/ kip/ champignons en peterselie.
Wil je de soep wel maken maar liever vegan.
Vervang dan de slagroom voor plantaardige room. De champignons kun je ook eerst even bakken en op smaak brengen met verse kruiden voor een heerlijke topping.