Wat heb je nodig:
1 pompoen van 1,5 kilogram
2 uien schoongemaakt
2 laurierblaadjes
2 tenen knoflook
250 gram winterpeen
4 eetlepels milde olijf-, of zonnebloemolie
2 theelepels komijn (gemalen)
1 tablet groentebouillon (weinig zout)
1 liter kraanwater
125 gram creme fraiche
Staafmixer voor pureren van de soep (pas op voor spetters de soep is erg heet)
peper en zout
extra smaaktip
tabasco
Werkwijze:
Halveer de pompoen en verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel. Snijd het vruchtvlees in stukken. was de blokjes pompoen. Pel de uien en de knoflook, rasp de winterpeen schoon. Snijd de uien en knoflook grof en de winterpeen in plakken.
Verhit de olie in een grote soeppan. Voeg de pompoen, ui, knoflook en winterpeen toe en bak 5 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Voeg de laurierblaadjes en komijn toe en bak 1 min. mee. Voeg de bouillontablet en het water toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 30 min. zachtjes koken.
Verwijder de laurierblaadjes. Pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met de peper en eventueel zout. Verdeel over diepe borden of kommen en schep op elke portie een lepel crème fraîche. Voeg indien gewenst bij jezelf een druppeltje tabasco toe voor een smaakexplosie